De Brandweer en energie-opslag: deel 2.

Unknown

 

Laatst stelde ik de vraag of de Brandweer in Nederland klaar is voor energie-opslag. Ik denk namelijk van niet. Er is de afgelopen jaren een technologische versnelling van formaat gaande. Deze versnelling zorgt ervoor dat energie-opslag snel beschikbaar komt voor huishoudens en bedrijven. Van boeren tot de garage die zijn zonne-energie het liefst opslaat in zijn energie-opslag. Bovenstaande plaatje is al van een zogenaamde zonne-boer. De hele schuur ligt vol panelen en men slaat het op, zodat men er ’s nachts mee kan handelen en/of voor eigen gebruik.

Daarnaast gaan we zien dat dat grootschalige toepassingen om energie op te slaan mogelijk gaan worden. De kosten voor opslag dalen jaarlijks met tientallen procenten en duurzame energie opwekking zoals wind, zon, hydro, geothermie etc. nemen elk jaar toe. Deze energie moet uiteindelijk opgeslagen gaan worden, omdat we aan het overschakelen zijn naar een smart grid ofwel een decentraal net. De afgelopen decennia was ons net een centraal net, met hier en daar een kolen centrale en gas uit Groningen. Dit veranderd dus snel en als Brandweer zullen we hier dus rekening mee dienen te gaan houden.

images

In de steden en dorpen zie je dus nu al dat de dichtheid van brandkranen afneemt. Uiteindelijk zal drinkwater misschien helemaal niet meer gebruikt gaan worden als bluswater. Maar als we nu een brand krijgen met een elektrisch voertuig of batterij pakket in een woning/bedrijfspand, dan kunnen we nog weleens voor verrassingen komen te staan. In Duitsland zijn er al gebouwen ter grote van gymzalen vol met accu’s/batterijen om energie op te slaan. Deze staan ook nog eens in woonwijken.

Uit testen is gebleken dat er vaak grote hoeveelheden meer water nodig is, om de brand te blussen. Je komt er vaak ook niet gemakkelijk bij. En wat te denken van de afvalstoffen in rook en water. Kortom, de komende jaren gaat dit een behoorlijk thema worden.

 

Unknown-1